Utoljára frissítve: 2010.12.07.


A Kis Göncöl Csillagda honlapja

M 52
Válogatás az újdonságokból: M 52 


Újdonság

Kis-Göncöl Csillagda

Naprendszer


HoldfogyatkozasJelenlegi holdfázis


A csillagos ég, a csillagászat gyermekkorom óta elbűvöl. 
Még középiskolás koromban, 1975-ben csatlakoztam a Magnitúdó Csillagászati Szakkörhöz és beléptem a Csillagászat Baráti Körébe. Nagy hatással volt rám
Dr. Kulin György személyisége, írásai és előadásai, álljon itt egy kép emlékül, mely a CSBK 1978-as találkozóján készült, s ahol Kulin és Márky-Zay Lajos mögött állok.

 

A 80-90-es években egy időre kevéssé foglalkoztam a csillagászattal, aztán a Magnitúdó Csillagászati Egyesület 2002 évi 30 éves ünnepségén ébredtem rá, hogy vissza kell térnem régi szenvedélyemhez. Vettem egy 150/750-es Newton távcsövet, és újra el kezdtem észlelni. Rövidesen (2004-ben) megválasztottak a MACSED alelnökének.  Azóta a szabad időm egy részét a csillagászat tölti ki.

Építettem egy kis letolható tetejű csillagdát, mely a Kis-Göncöl nevet kapta. Átmenetileg itt helyeztük el Egyesületünk műszereit, amiket a tervezett városi csillagdába szánunk..
Fő észlelési területem a vizuális mély-ég észlelés. E mellett próbálkozom a képrögzítéssel is webkamerát, CCD kamerát, és digitális fényképezőgépet használva.
Mindezeken túl ismeretterjesztő előadásokat, távcsöves bemutatásokat tartok, s aktívan részt veszek a fényszennyezés elleni küzdelemben..
(S hogy mivel foglalkozok még, arról bővebben: itt írok.) 

Honlapomon bemutatom csillagdámat, az itt készült fotókat, észleléseket. E mellett egyéb írásaim, kedvenc csillagászattal kapcsolatos idézeteim, verseim is olvashatók. Észlelési listám mellett megpróbáltam a képekhez, észlelésekhez csatolt linkekkel, és az egyes objektumokat bemutató tömör leírásokkal minél több hasznos információt nyújtani a csillagászat iránt érdeklődők számára.

Gyarmathy István

 Cellarius

Megtekintések száma: