További információk azobjektumokról: a katalógusjelre klikkelve
More information about the objects: dubleclick on the catalogue number
GEMINI

NGC 2129 NyH
66X: Csinos kis halmaz, 3-4 fényesebb és kb. 15 bontott halványabb csillag alkotja, többi alkotója halvány ködösséget képez. A fényesebb csillagok V alakot formáznak, illetve a három legfényesebb egy egyenlőszárú háromszöget alkot.

NGC 2158 NYH
66X: Az M35 ragyogó csillagokból álló halamzának szélén, egy látómezőben lebegő távoli csillagok kicsiny (kb. 4-5'-es), halványan-ködösen derengő kompakt, kerek foltja.

NGC 2266 NyH
66X: Szép, elég gazdag halmaz. Egy fényesebb, kék csillag ül a délnyugati sarkán. Magát a halmazt kifejezetten háromszög szárait alkotó csillagláncok alkotják. EL-sal előbújnak a háromszög közepén pislákoló halvány csillagok.
NGC 2266 Nyh (2006. febr. 20.)
Halvány, szabályos, kerek folt. Úgy tűnik, mintha halvány csillagok sokasága ragyogna a háttérből � ködös foltként � a távcső a csillagait nem nagyon bontja, néha egy-egy előtűnik. Ami különösen széppé teszi, hogy 6 fokozatosan halványuló csillag, mit egy enyhén meghajó öv övezi. Ezek valószínűleg előtércsillagok.

NGC 2331 NYH
66X: Nem túl látványos, igen laza nyílthalmaz, kb. 18-20 8mg-nél fényesebb csillag szabálytalan csoportosulása.

NGC 2339 Gx.
100X: Igen halvány, (kb. 12 mg-s) lapjáról látszó spirális gx. Kevés részletet mutat. Kissé elnyúlt ovális folt, a külső perifériák alig jönnek, a központi rész is éppen hogy látható.

NGC 2371 Pl
206X: Halvány, homályos folt, amely nem szabályos, kerek körvonalú, hanem inkább ovális tojást formáz.

NGC 2392 Pl
66X nagyítással elmosódott, bolyhos csillagnak látszik, tűhegyszerűen fénylő központi maggal.
206X: Így már gyönyörűen kivehető a bolyhos, kerek de szabálytalan körvonalú szürkéskék "eszkimósapka" és a ködösség közepén ülő csillagszerű mag. Az objektumról készült fotóm
itt tekinthető meg.

NGC 2395 NYH
66X: Csupa közepesen halvány csillagból áll, "kőkori nyílhegyet" formázó alakzat.

NGC 2420 NyH
66X:  Egy látómezőben  van a fényes Szaturnusszal, ami igen szép és érdekes látvány, de egy kicsit zavarja az észlelését. Kompakt és halvány halmaz, közepe felé sűrüsödik, de határozott formát nem mutat, 15-20 közepesen halvány  csillagra bontható, körülötte kereszt alakban fényesebb csillagok állnak őrt.
100X: A felbontott csillaghalmaz mögött a halványabb halmazalkotók egyfajta ködösséget képeznek.