További információk azobjektumokról: a katalógusjelre klikkelve
More information about the objects: dubleclick on the catalogue number
PERSEUS

M 34 Nyh
A 80/600-as refraktorban a nagy látómezőben jól látható a halmazt keretező, 9 csillagból álló, szinte tökéletes négyzetet kirajzoló csillagkörnyezet, bár lehet, hogy már ezek is a halmaz tagjai. A négyzet csúcsain, illetve oldalai közepén is egy-egy csillag ül (egyik csúcson kettő).
A halmaz �belső magja� a négyzet közepén foglal helyet, ez a kb. 20�-os csoportosulás már a C-11 kisebb látómezejében is tanulmányozható. A csillagok közül több párosával tűnik elő, legalább négy vizuális kettőscsillagnak tűnik, az egyik szép színkontrasztot mutat: narancssárga, és kék. A csillagok többsége egyébként inkább kékes színben tündököl.
A halmazt mintegy 15 db. fényesebb (7-9 mg-s), és legalább ugyanannyi halványabb csillag alkotja. A csillagok egy japán írásjelre emlékeztető alakzatot formáznak.
Digitális kép is készült (2005. 12. 21.-én, 20:49 UT), Canon Eos300D és Sky-Watcher 80 ED-Apo segítségével.

M 76 Pl.
Találó a Kis Dumbell elnevezés, talán még sokkal inkább emlékeztet egy súlyzóra, vagy „lerágott almacsutkára” mint nagyobb testvére. Két vége határozottan fényesebb, mintha két „magja” lenne. Jellegzetesen elnyúlt, kissé szögletes, téglalap alakú, és a két fényesebb része között, mintha egy sötét sáv keresztezné.

NGC1023 Gx
Nagyon szép csillagkörnyezetben fekszik. Gyönyörűen előtűnik a fényes magja, és az ekörül kiterjedt lencse alakú ködösséget alkotó halója. Kb. öt ívperc kiterjedésű.

NGC 1169 Gx
Kicsiny, halvány és elmosódott ködfolt, éppen kivehető, hogy ez egy spirálgalaxis, mely oldaláról látszik.

Objektum: NGC 1579 df. (Per)
Koordináták: RA: 4h 30m 12s   DE: +35°17'
Dátum: 2008.11. 23. Időpont (UT): 19:00 
Műszer: Celestron C11 SC Nagyítás: 83X
Légkör: S:6 T:4 Észlelés helye: Debrecen, Bocskaikert
Leírás:
Igen halvány csillagokból álló derékszögű háromszög belsejét kitöltő halvány, de jól kivehető ködösség, aminek a közepe egy kissé fényesebb.
  1