További információk azobjektumokról: a katalógusjelre klikkelve
More information about the objects: dubleclick on the catalogue number
SCUTUM

M26 NYH
Első ránézésre messze elmarad az Scutum másik híres halmazától az M11-től, de tüzetesebb vizsgálódással és EL bevetésével kiderül, hogy nem érdemes elhamarkodottan ítélni: gyönyörű ez a halmaz is, melyben szép, halvány csillagláncokat lehet felfedezni. A közepén fényes, kékes-zöld színű csillag ül, mely másik két csillaggal egy háromszöget (jobban megnézve további csillagokkal 4-5 szög) rajzol ki, ami egy régi papírsárkány fejére emlékeztet, amihez csillagláncból álló farok is csatlakozik. A sokszög közepén sok halvány csillag nyüzsög.

NGC 6712 GH
Feltűnő, fényes objektum, szép csillagkörnyezetben.
Természetesen a "nagy" gh-k-hoz (pl. M13) képest, szerényebb megjelenésű, kisebb és kevésbé feloldható. EL-lel szép nagy kiterjedésű, belseje a gömbhalmazokhoz illően, szépen, halványan ragyog.

NGC 6683 NYH
A LM tele van csillagokkal, valószínűleg a tejút egyik csillagfelhője, amiben van több sűrűsödés is. Halvány és igen sűrű halmazként válik el ettől az amúgy is szép és gazdag csillagkavalkádtól. EL-lel látható, hogy rengeteg csillag tanyázik benne.

IC 4768 NYH
Az előzőeknél sokkal szegényebb csillagkörnyezetben lebeg némi sűrűsödés. Néhány fényesebb csillag érdekes körvonalakat rajzol, pl. az egyik a Corona Borealis kicsinyített másának tetszik. A háttérben nagyon halványan sok távoli csillag látszik.

NGC 6704 NYH
Szegényebb csillagkörnyezetben viszonylag fényes csillagok koszorúzzák. Ennek a csillagkoszorúnak a közepén foglal helyet mint egy kis ékszer a kicsi és halvány, de mégis kedves és szép NYH. Középső részén sűrűsödés van, és néhány fényes csillag egy kis háromszöget rajzol ki.


1